Hrănitoare pentru creșterea sănătoasă a vițeilor
Hrănitoarele pentru viței reprezintă o investiție importantă în creșterea vițeilor, deoarece asigură dezvoltarea sănătoasă a vițelului într-o vacă de înaltă performanță. Fie ca pentru administrarea de colostru imediat după naștere, ca un pentru aprovizionarea în grajdurile de viței sau ca pentru administrarea de suplimente alimentare și medicamente, hrănitoarele pentru viței sunt disponibile în diferite modele, iar domeniile lor de aplicare sunt la fel de variate.
Aici veți găsi o prezentare generală a tuturor informațiilor importante, rezumate convenabil, care vă vor ajuta să selectați un bun hrănitor pentru viței, precum și un plan de hrănire util pentru creșterea vițeilor dumneavoastră:
- Alimentatoarele pentru viței oferă următoarele avantaje
- De ce aveți nevoie de un alimentator pentru viței?
- Ce hrănitoare pentru viței sunt disponibile?
- Ce alimentator pentru viței se potrivește cu alimentatorul meu pentru viței?
- Ce trebuie să căutați atunci când cumpărați un alimentator pentru viței?
- Hrănirea corectă a vițeilor: Programul de hrănire de la ad libitum la înțărcare
1. Hrănitoarele pentru viței oferă următoarele avantaje:
Economisirea forței de muncă: cu ajutorul hrănitoarelor pentru viței, sub forma unui recipient sau a unei cuve de hrănire a vițeilor, verificările constante pentru a vedea dacă a mai rămas suficient lapte în hrănitor și transportarea găleților sunt de domeniul trecutului. Datorită capacității mari de 8 - 30 de litri, nu mai trebuie să udați manual și să verificați în mod constant dacă vițeii dumneavoastră mai au suficient lapte disponibil. Este deosebit de practic și economisește timp dacă creșteți mai mulți viței în același timp.
Sănătatea animalelor încă din prima zi: vițeii nou-născuți, spre deosebire de oameni, se nasc fără anticorpi și, prin urmare, nu au rezistență la agenții patogeni. Vițelul primește anticorpi prin consumul a cât mai mult colostrude înaltă calitate de la mamă imediat după naștere. Colostrul se administrează cu ajutorul unui alimentator sau al unui biberon pentru viței. Hrănirea controlată asigură că vițelul absoarbe suficient de mult. Acest lucru este foarte important, deoarece sănătatea viitoare a vițelului depinde în mare măsură de cantitatea de colostru de înaltă calitate pe care o consumă sau nu în primele ore de viață.
Aport mai mare de lichide: Mai mult de jumătate dintre viței nu beau suficient lapte de la uger în timpul creșterii vițeilor legați de mamă. Prin urmare, este necesar să se ofere laptele vițeilor într-un hrănitor pentru viței. Vițeii primesc atâta lapte cât doresc să consume (ad libitum). Animalele își amintesc: "Există lapte când mi-e foame". Ca urmare, beau cantități mai mari, mai încet, iar laptele este fermentat și digerat corespunzător.
2. Pentru ce aveți nevoie de un alimentator pentru viței?
Alimentatoare pentru viței sub formă de , sau sunt un instrument indispensabil în . În primele săptămâni de viață, vițeii consumă doar hrană lichidă sub formă de colostru (imediat după naștere) și lapte integral/substitut de lapte (prima - a zecea săptămână de viață) și nu sunt imunizați.
Astfel, un alimentator pentru viței asigură aprovizionarea cu lichide și anticorpi în primele săptămâni de viață ale vițelului. Și acest lucru este deosebit de important, deoarece furnizarea de lapte suficient în primele săptămâni de viață ale unui vițel este crucială pentru ca acesta să devină o vacă de lapte sănătoasă și performantă.
3. Ce hrănitori pentru viței există?
Hrănitoarele pentru viței sunt disponibile în diferite modele, iar domeniile lor de aplicare sunt la fel de variate: poate fi utilizat pentru a furniza vițeilor nou-născuți colostru de înaltă calitate imediat după naștere. De asemenea, poate fi folosit pentru a administra fără probleme hrană suplimentară și medicamente. Un biberon pentru viței este, de asemenea, foarte potrivit pentru hrănirea individuală a vițeilor slabi sau a celor care nu beau bine.
Deoarece vițeii slabi, în special, prezintă adesea doar un reflex de supt scăzut, pot fi hrăniți forțat cu un îmbibat de forță. În acest scop, un gavaje (tub de plastic) este introdus în stomacul animalelor, iar laptele este pompat direct în abdomen.
furnizează vițeilor lapte de înaltă calitate în primele săptămâni de viață. Tetinele imită ugerul natural al unei mame de animal, ceea ce asigură un flux ideal de salivă. În acest fel, problemele digestive ale vițeilor pot fi prevenite în mod eficient și natural, iar creșterea este influențată în mod pozitiv.
Dacă doriți să hrăniți mai mulți viței, atunci un recipient de hrănire a vițeilor este probabil prea mică. Cel mai bine este să optați pentru un cu mai multe ieșiri pentru tetine. Datorită capacității mari, nu va trebui să cărați găleți tot timpul, ceea ce economisește timp și este ușor pentru nervi.
4. Ce tetină pentru viței se potrivește la alimentatorul meu pentru viței?
Aspiratoarele pentru viței sunt o parte importantă și o piesă de uzură regulată a unei găleți de hrănire a vițeilor. La noi veți găsi o selecție de calitate de tetine de înlocuire de înaltă calitate pentru toate hrănitoarele obișnuite pentru viței, în diferite materiale și culori:
- :Tetina Super vițel(roșie) este tetina standard dovedită și poate fi utilizată pentru toți vițeii și cu orice găleată de hrănire a vițeilor.
- : Tetina din latex pentru viței (bej) este potrivită pentru a-i învăța pe vițeii tineri să folosească găleata de hrănire a vițeilor atunci când se folosește lapte acidulat (hrănire la rece).
- : O tetină din cauciuc pentru viței(bej) este mai moale decât o tetină din latex și este, de asemenea, ideală pentru a obișnui vițeii cu găleata de hrănire a vițeilor.
- : Tetina Vitalpentru viței (neagră) promovează un comportament natural de supt și este ideală pentru vițeii mai mari. Prin suptul lent și cu un efort mai mare în comparație cu alte tetine, instinctul de supt este mai bine satisfăcut. Aceasta crește producția de salivă și favorizează astfel digestia.
- : Cu tetina pentru viței Hygiene de la vă puteți îngriji vițeii într-un mod deosebit de igienic, deoarece tetina pentru viței este revoluționară: spre deosebire de tetinele convenționale pentru viței, unde tetinele sunt greu de curățat, iar germenii se lipesc de tetină, tetina pentru viței Kerbl Hygiene nu are bariere împotriva germenilor. Toate piesele pot fi curățate în mod igienic.
5. Ce trebuie să căutați atunci când cumpărați un alimentator pentru viței:
Înainte de a cumpăra un alimentator pentru viței, este recomandabil să faceți câteva considerații. Pentru ce am nevoie de alimentatorul pentru viței? Câți viței vreau să hrănesc cu ea? Aceste întrebări și alte criterii vă vor ajuta să alegeți alimentatorul de viței potrivit pentru nevoile dumneavoastră:
- Aplicație: În funcție de faptul că aveți nevoie de o hrănitoare pentru viței, pentru hrănirea individuală sau dacă animalele trebuie să aibă acces independent, este optimă o altă hrănitoare pentru viței. Pentru hrănirea individuală, vă recomandăm un . Dacă vițeii dumneavoastră primesc atât lapte cât doresc să ia (metoda de hrănire ad libitum), atunci cel mai bine este să puneți laptele sau înlocuitorul de lapte într-un sau într-o .
- Numărul de viței: Dacă doriți să hrăniți doar câțiva viței, atunci un singur cu o capacitate de umplere de 8 litri este complet suficientă. Dacă, pe de altă parte, creșteți mai mulți pui de animale în același timp, atunci ar trebui să optați pentru un cu mai multe ventuze și o capacitate de umplere mare (aproximativ 15-30 litri). În acest fel, nu vor exista certuri între viței și toate animalele tinere vor primi suficient lapte.
- Lapte integral sau lapte acru: În funcție de preferință laptele integral proaspăt, un substitut de lapte sau o băutură acră, ar trebui să folosiți o tetină diferită pentru viței. Toate tetinele noastre pentru viței sunt potrivite pentru hrănirea cu lapte integral proaspăt sau cu un înlocuitor de lapte. Dacă, pe de altă parte, se administrează lapte acidulat, atunci se produce o aciditate robustă a laptelui. este mai bună în utilizare. În cazul altor modele fabricate din cauciuc sau silicon, laptele acidulat va duce, în caz contrar, la apariția mai rapidă a semnelor de uzură.
- Tetina pentru viței: clasica noastră este potrivit pentru a-i învăța pe toți vițeii tineri să bea din hrănitor. Pentru vițeii cu un instinct de alăptare ridicat, noastră își satisface nevoia prin suptul lent și viguros, în comparație cu alți sugători. Aceasta crește producția de salivă și stimulează sistemul digestiv. Pentru vițeii cu un reflex de supt scăzut, hrănirea supravegheată cu un sau o este recomandată.
- Curățarea: Acordați mai multă atenție posibilității de curățare în avans și asigurați-vă, atunci când achiziționați, că alimentatorul pentru viței poate fi curățat ușor și rapid în condiții de igienă. În mod ideal, dispozitivul de hrănire a vițeilor este alcătuit din doar câteva părți individuale. Deoarece tetinele sunt, de obicei, dificil de curățat, revoluționarul reprezintă o alternativă rezonabilă: În comparație cu suzetele convenționale pentru viței, unde tetinele sunt dificil de curățat, iar germenii rămân astfel blocați în tetină, cu tetina Hygiene Calf toate părțile care intră în contact cu laptele pot fi curățate cu acces ușor.
6. Hrănirea corectă a vițeilor: programul de hrănire de la ad libitum până la înțărcare
În creșterea vițeilor, trebuie acordată o importanță deosebită planului de adăpare. Acest lucru se datorează faptului că unplan de hrănire pentru primele 10 săptămâni de viață constituie baza pentru creșterea unor vaci de lapte sănătoase și performante. Mai jos veți găsi informații practice, rezumate în cele mai importante puncte, care sunt importante pentru o creștere sănătoasă a vițeilor :
1. Prima masă: colostrul
Vițelul se naște în mare parte fără anticorpi împotriva bolilor. Acești anticorpi trebuie să fie furnizați prin intermediul colostrului (numit și primul lapte). Biestmilch poate fi administrat vițelului cu un cu o tetină. Vițelul trebuie să bea cât de mult dorește. Cel puțin 2,5 litri trebuie administrați în primele 3 ore. Chiar mai bine 3-4 litri, deoarece colostrul vacilor care trebuie să producă o cantitate mare de lapte conține de obicei mai puțini anticorpi.
Este important să se administreze lichide în primele 3 ore după naștere, deoarece ...
- ... vițelul nu este imunizat după naștere.
- ... nivelul de anticorpi (imunoglobuline) din lapte scade rapid.
- ... aceste substanțe protectoare nu mai pot fi absorbite în totalitate de vițel atunci când sunt administrate ulterior.
- ... bariera intestinală se închide la aproximativ 36 de ore după naștere, iar imunoglobulinele nu mai pot fi absorbite.
Prin urmare, în mod optim, se mulge suficient colostru pentru vițel imediat după naștere. Deoarece calitatea colostrului variază considerabil de la o vacă la alta, conținutul de anticorpi poate fi măsurat cu ajutorul unui poate fi măsurată.
În mod ideal, ar trebui să constituiți în prealabil un stoc de colostru cu colostru congelat de la vaci sănătoase. Această cantitate de lapte este importantă pentru vițeii ale căror mame dau prea puțin colostru sau al căror colostru conține prea puțini anticorpi. Ambalate în ambalaje profesionale , colostrul poate fi congelat până când este necesar.
Ce se întâmplă dacă colostrul este refuzat?
Fără colostru, șansele de supraviețuire ale vițelului sunt extrem de scăzute. În cazul in care vițelul refuză primul lapte, cu ajutorul unei (numită și seringă de hrănire) acesta trebuie să fie alimentat forțat. În cazul îmbibării, se introduce un tub de plastic în stomacul vițelului, iar laptele este pompat direct în abdomen.
2. Lapte integral sau înlocuitor de lapte: supliment de lapte până în a 10-a săptămână de viață.
Există diferite metode de adăpare utilizate în creșterea vițeilor. Se face o distincție între metoda convențională de băut (lapte alocat pe zi) și metoda de băut ad-libitum (cât lapte dorește vițelul). Deoarece metoda de băut ad-libitum este mai populară și mai sănătoasă în practică, vom discuta mai în detaliu această metodă de băutură:
Metoda de băut ad-libitum
Cu hrănirea ad-libitum, vițeii pot bea cât lapte doresc în primele 3 săptămâni. În mod ideal, se administrează lapte de tranzit de înaltă calitate, pe care fiecare vacă îl furnizează în primele 5 zile de lactație. Acest lapte de tranzit nu este de vânzare pe piață, dar este foarte potrivit pentru creșterea vițeilor. Laptele natural conține mai multă energie, grăsimi, proteine și mai puțin fier decât înlocuitorii de lapte disponibili pe piață. Laptele integral se încălzește cu un aparat special numit , la temperatura corpului (39°C), astfel încât să fie bine tolerată de viței.
În practică, băutura la rece (numită și băutura acră) simplifică foarte mult gestionarea băutorului. Prin adăugarea de (de exemplu, amestecuri de acizi gata preparate, iaurt, acid formic sau citric), laptele rămâne bine tolerat de animalele tinere chiar și sub 39 °C. Acest lucru s-a dovedit în practică, mai ales în cazul problemelor de diaree. Datorită pH-ului mai mic sub 5,5, agenții patogeni diareici din stomac și zona intestinală (de exemplu, E. Coli) se pot răspândi mai puțin. Laptele acidificateste, de asemenea, mai ușor de digerat de vițel decât laptele cald, deoarece laptele este deja "predigerat" prin acidificare.
Această metodă de hrănire intensivă ad-libitum în primele săptămâni are un efect pozitiv de durată asupra dezvoltării ugerului și asupra producției ulterioare de lapte. 3.
3. Oferiți apă suplimentară și hrană concentrată
După a patra săptămână, cantitatea de lapte integral în creșterea vițeilor trebuie limitată la 6 litri pe zi, astfel încât să fie absorbită suficientă hrană solidă pentru viței. Dar încă din prima săptămână de viață ar trebui să le oferiți vițeilor apă și hrană concentrată, deoarece chiar și un aport minim promovează deja dezvoltarea rumenului. Acest lucru este deosebit de important deoarece, după înțărcare, vițelul trebuie să fie capabil să își acopere nevoile fără suplimente de lapte și acest lucru depinde de funcția rumenului. Cu cât rumenul este mai bine format, cu atât va fi mai puțin complicată înțărcarea și trecerea de la vițelul mai mare la vaca de lapte adultă.
4. Adăparea adecvată a vițeilor: obișnuirea vițeilor cu hrana concentrată
După faza ad-libitum, cantitatea zilnică de hrană este redusă treptat până la înțărcarea laptelui. Vițelul poate fi înțărcat din hrana pentru viței cel mai devreme la vârsta de 8-10 săptămâni. Înțărcarea mai devreme, la vârsta de 7 săptămâni, are un efect negativ asupra dezvoltării vițelului și, prin urmare, nu se mai folosește aproape niciodată.
Avantajele dumneavoastră în magazinul Agrarzone:
Returnări gratuite: Acest lucru se aplică tuturor coletelor care sunt returnate în termen de 30 de zile. De asemenea, puteți returna bunurile de transport maritim în termen de 30 de zile. Cu toate acestea, clientul este responsabil pentru costurile de returnare cu expedierea de expediere.
Nici un risc datorită garanției de rambursare a banilor în 30 de zile: Dacă produsul achiziționat nu este cel potrivit pentru dumneavoastră, puteți să ne returnați articolul în termen de 30 de zile de la livrare, fără a oferi niciun motiv. Vom rambursa apoi prețul de achiziție integral.
Livrare rapidă: Pentru livrările în Austria și Germania veți primi comanda în 1-3 zile lucrătoare.